OPEN Research Support
head

Registerforsker
Donna Lykke Wolff
Medicinsk Forskningsenhed, Medicinske Sygdomme, Sygehus Sønderjylland


Projekt styring
Projekt status    Open
 
Data indsamlingsdatoer
Start 01.11.2023  
Slut 01.12.2026  
 



Rettidig opsporing og udredning af kræftsygdom blandt patienter som ikke håndteres via de etablerede kræftpakkeforløb (projekt OPSPOR - FASE 1)

Short summary

Kræft er den hyppigste dødsårsag I Danmark og rettidig diagnosticering er vigtig for udfald af sygdommen. Kræftpakkeforløb er indført for at sikre høj kvalitet og undgå unødig ventetid i udrednings- og behandlingsforløbet men 1 ud af 4 kræftpatient bliver stadig udredt udenfor eller sent i et pakkeforløb. Dette projekt har til formål at sikre, at flere kræftpatienter opspores og udredes rettidiggt ved at identificere og karakteriserer patientgruppen, der bliver udredt uden for pakkeforløbene.


Rationale

Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark, og hvert år diagnosticeres omkring 40.000 danskere med kræft. En vigtig faktor for udfaldet af sygdommen er rettidig diagnosticering, og dermed mulighed for mere effektiv behandling. Derfor består opsporing og udredning af kræftsygdom af etablerede kræftudredningsspor; dels af screeningsprogrammer, dels af organiserede organ- og ikke organspecifikke forløbsprogrammer (kræftpakkeforløb). Grundideen bag de etablerede kræftpakkeforløb og screeningsprogrammer er, at patienten hurtigt kan få be- eller afkræftet mistanken om en kræftsygdom, samt at sikre høj kvalitet og undgå unødig ventetid i udrednings- og behandlingsforløbet. De fleste kræfttilfælde i Danmark (omkring 76 %) bliver opsporet og udredt via screeningsprogrammer og kræftpakkeforløb. Cirka hver fjerde kræftpatient opspores dog sent eller udredes dog af anden vej. Opsporing og diagnosticering sent eller uden om de etablerede kræftudredningsveje kan påbegyndes fra både primær og sekundær sektor. Et nyere dansk studie viste, at op mod 16 % af kræftpatienterne indlægges akut op mod 30 dage før diagnosetidspunktet, uden at være tilknyttet de etablerede kræftudredningsspor. Årsager til, at patienterne ikke bliver udredt via de etablerede kræftudredningsspor kan skyldes individuelle sundhedskompetencer (patient delay) eller organisatoriske sundhedskompetencer (doctor- eller system delay). Studier har desuden påvist social ulighed i kræftudredning i forhold til psykisk sårbarhed og socioøkonomiske levevilkår. Ligeledes er der ikke ensartethed i organiseringen af udredningen regionalt og nationalt. Formålet med dette projekt er at sikre, at flere kræftpatienter opspores og udredes rettidigt. Projektet har flere delmål, hvoraf dette studie fokuserer på første delmål (1) Identificering og karakterisering af gruppen af patienter, der diagnosticeres med kræft uden for de etablerede kræftpakkeforløb og screeningsprogrammer.


Description of the cohort

Populationen til dette studie omfatter alle individer 18+ med en diagnosticeret kræftdiagnose i perioden 2014-2022.


Data and biological material

Studiet, et national register-studie, vil anvende flere danske nationale registre, såsom Cancerregisteret, Dødsårsagsregisteret, Landspatientregisteret, Ældredokumentation samt Socio-økonomiske registre.


Collaborating researchers and departments

Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

  • Jens Søndergaard, Forskningsleder og professor
  • Dorte Jarbøl, Professor, praktiserende læge
  • Linda Juel Ahrenfeldt, Lektor

Forskningsenheden for Sundhedsfremme, SDU

  • Pernille Tanggaard Andersen, professor
  • Charlotte Overgaard, professor