OPEN Research Support
head

Physician
Katrine Dueholm Nissen
Department of Anaesthesiology and Intensive Care, University Hospital of Southern Denmark, Aabenraa, Denmark


Projekt styring
Projekt status    Open
 
Data indsamlingsdatoer
Start 01.03.2024  
Slut 01.03.2027  
 



Intranasal dexmedetomidine til pædiatrisk sedation - et observationelt implementeringsstudie

Short summary

Paediatric procedural sedation is challenging and no ideal strategy exists. Our current practice is changed to intranasal dexmedetomidine as sedation for MRI scans and as premedication before general anaesthesia. We will conduct an observational implementation study investigating the effect, efficiency, and time factors regarding the use of intranasal dexmedetomidine for paediatric sedation.


Rationale

I børns møde med hospitalsvæsnet kan der opstå udfordringer fx i forbindelse med at skulle ligge stille til en MR scanning eller accepterer at komme under generel anæstesi. I nyere tid er man blevet meget opmærksom på ikke at holde børn/gennemtvinge ting, som de ikke selv vil samarbejde til. Dette er ikke altid let. Derfor kan der blive behov for præmedicin/sedation. Der findes flere forskellige medikamenter til dette og mange af dem er velundersøgt. I andre lande (fx Norge og Sverige) er intranasal dexmedetomidine veletableret til brug ved behov for sedation og som præmedicin. I Danmark, efter vores kendskab, bruges der ikke som standard intranasal dexmedetomidine, men i stedet fx midazolam, clonidin eller propofol. Intranasal dexmedetomidine til sedation til børn er velundersøgt og sikkert. Vi har indført dette på vores afdeling til sedation i forbindelse med MR scanning og som præmedicin forud for generel anæstesi. Vi ønsker med vores forskning at dokumenter hvorvidt den nye praksis er vores gamle standard overlegen. Der er fx potentiale for at børn kan sederes til MR scanning, uden der er behov for at anlægge perifer vene kateter og hermed undgå en smertefuld procedure for barnet. Vi ønsker at: A) Sammenligne brugen af intranasal dexmedetomidine med infusion af propofol til sedation under MR scanning. B) Sammenligne brugen af intranasal dexmedetomidine med anden præmedicin forud for iv-anlæggelse eller maske induktion mhp. generel anæstesi Vores primær mål er at sammenligne tidsforbrug, effektivitet i vores kliniske hverdag samt undersøge hvorvidt vi kan minimerer det ubehag børn kan opleve i forbindelse med iv-anlæggelse, generel anæstesi og sedation


Description of the cohort

Børn i alderen 0-10 år som skal sederes enten i forbindelse med at de skal have foretaget MR scanning eller pga. generel anæstesi forud for øre-næse-halskirurgi. Børnene inkluderes på Sygehus Sønderjylland.


Data and biological material

Til projektet benyttes data fra patient journaler samt data fra spørgeskemaer udfyldt af behandlende læge og sygeplejerske.


Collaborating researchers and departments

Anaesthesiology and Intensive Care Research Unit, Department of Regional Health Research, University of Southern Denmark, Aabenraa, Denmark

  • Thomas Strøm

Department of Anaesthesiology and Intensive Care, University Hospital of Southern Denmark, Aabenraa, Denmark

  • Andras Wolf