OPEN Research Support
head

Professor, PhD, RN
Hanne Agerskov
Department of Nephrology, Odense University Hospital


Projekt styring
Projekt status    Open
 
Data indsamlingsdatoer
Start 01.06.2025  
Slut 31.12.2026  
 



Styrket indsats for levende nyredonation - pilottest af udgående teams

Short summary

At teste, evaluere og modificere en indsats med udgående teams, der i hjemmet hos den nyresyge informerer og rådgiver om levende nyredonation. Derved indhentes viden om indsatsens betydning og brugbarhed (feasibility) i Danmark, med henblik på at skalere op til anvendelse og afprøvning på de øvrige nyretransplanterende danske centre.


Rationale

Introduktion Med afsæt i Folketingets øgede fokus på udenlandsk ekspertise samt direkte adgang til viden fra hollandske sundhedseksperter omkring udgående teams for at understøtte levende nyredonation, ser vi særdeles gode muligheder for at tilrette den hollandske indsats til borgere i Danmark, samt teste betydningen og brugbarheden af indsatsen. Jævnfør Aftale om national handleplan for at styrke organdonationsområdet "Fælles om at få livet tilbage" lever mange nyrerecipienter et liv på venteliste til nyretransplantation. Det betyder, at de ofte skal være i krævende dialysebehandling i flere år, hvoraf nogle dør før de nyretransplanteres (Dansk Nefrologisk selskabs årsrapport). I Holland er der flere nyretransplantationer med levende donorer end i Danmark. Studier fra Holland konkluderer, at donationssamtaler afholdt i den nyresyges hjem, kan motivere og understøtte overvejelser og beslutning om at være levende nyredonor (Redeker et al. 2021). Der er endnu ingen viden om eller erfaring med udgående teams for at understøtte levende nyredonation i Danmark. Indsatser med udgående teams er udrullet til både universitetshospitaler og regionssygehuse i Holland - 8 i alt, men indsatsens form varierer fra hospital til hospital. Derfor er det mindre tydeligt, hvilken sammenhæng der er mellem den højere levende donorrate i Holland, og hjemmesamtalerne med de udgående teams. Vi vil gerne undersøge den "hollandske model" med udgående informations teams og hjemmesamtaler, under danske forhold. Samtidig vil vi sikre, at den danske indsats bliver ens. En ens dansk indsats vil betyde, at alle danske nyrerecipienter, der ikke har en potentiel levende donor, kan tilbydes samme indsats. Det vil understøtte deres behov for, at personer i deres netværk kan få information og oplysning før de træffer beslutning om at stille sig til rådighed som levende nyredonor. Formål At teste, evaluere og modificere en indsats med udgående teams, der i hjemmet hos den nyresyge informerer og rådgiver om levende nyredonation. Derved indhentes viden om indsatsens betydning og brugbarhed (feasibility) i Danmark, med henblik på at skalere op til anvendelse og afprøvning på de øvrige nyretransplanterende danske centre. Målet er, at flere danskere får den rette information om muligheden for at donere en nyre levende, og derved øge antallet af levende nyredonationer.


Description of the cohort

2 Målgruppe Målgruppen for pilotstudiet er nyrerecipienter, der ikke har en potentiel nyredonorer. Det vil sige, at adgangen til at teste indsatsen, begynder hos nyrerecipienten. Ved et informationsmøde i hjemmet får de støtte til at afdække hvem i deres familie og netværk, der kunne være interesseret i at blive nyredonor.


Data and biological material

Co-design, Interviews, questionnaire data


Collaborating researchers and departments

Konsultent firma; Kunde og Co. Hollandske forske, Brugergruppe

    Publications associated with the project

    Evaluation of the feasibility of the intervention