OPEN Research Support
head

Physician
Mads Gustaf Jørgensen
Department of Plastic Surgery, Odense University Hospital


Projekt styring
Projekt status    Active
 
Data indsamlingsdatoer
Start 01.08.2018  
Slut 01.10.2022  
 



Prevention of breast cancer-related lymphedema with topical tacrolimus

Short summary

Brystkræft er den hyppigste forekommende kræftform i Danmark og hver 3. brystkræftpatient, som får fjernet alle lymfeknuderne i armhulen, vil udvikle lymfødem.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen forebyggende eller helbredende behandling for lymfødem. Studier har vist, at CD4+-celler spiller en kritisk rolle for udvikling af lymfødem, da cellerne faciliterer inflammation og fibroseaflejringer i underhuden som modvirker lymfekarregeneration. CD4+-celler udgør derfor et potentielt farmakologisk mål for forebyggelse af lymfødem. 

Vi ønsker nu i dette projekt at undersøge, om behandling med Tacrolimus salve kan forebygge lymfødem i armen efter brystkræft, og vi har i vores projektgruppe alle forudsætninger for at udføre projektet. 


Rationale

Lymfødem er en af de hyppigste og alvorligste senfølger efter brystkræftbehandling. Tilstanden skyldes ophobning af lymfe i hud og underhud pga. destruktion af de drænerende lymfekar. Tilstanden er associeret til væsentlig øget risiko for infektioner i huden og nedsat livskvalitet. Brystkræft er den hyppigste forekommende kræftform i Danmark og hver 3. brystkræftpatient, som får fjernet alle lymfeknuderne i armhulen, vil udvikle lymfødem. Hvis lymfødem ikke behandles, vil det forværres over tid. I det tidlige stadie er der tale om en reversibel tilstand, hvor hævelsen primært skyldes væske, men over tid udvikles irreversibelt fibrotisk væv. Nuværende standardbehandling af lymfødem er af konservativ karakter og omfatter manuel lymfedrænage, fysiske øvelser og livslang kompressionsbehandling.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen forebyggende eller helbredende behandling for lymfødem. Studier har vist, at CD4+-celler spiller en kritisk rolle for udvikling af lymfødem, da cellerne faciliterer inflammation og fibroseaflejringer i underhuden som modvirker lymfekarregeneration. CD4+-celler udgør derfor et potentielt farmakologisk mål for forebyggelse af lymfødem. Tacrolimus salve er et anti-inflammatorisk lægemiddel af typen calcineurin-hæmmere, som virker ved lokal hæmning af CD4+-celler. Salven som indeholder Tacrolimus, bruges allerede verden over til længerevarende behandling af en lang række andre inflammatoriske hudlidelser og har en etableret sikkerhedsprofil. Tacrolimus behandling til forebyggelse af lymfødem har i dyreforsøg vist lovende resultater uden tegn på bivirkninger [13]. Tacrolimus-salve er nem og hurtig at påføre og den lymfødem-forebyggende behandlingen har derfor stort potentiale til at forebygge en uhelbredelig senfølge efter kræftbehandling, som vil komme mange mennesker til gavn i fremtiden. 

Vi ønsker nu i dette projekt at undersøge, om behandling med Tacrolimus salve kan forebygge lymfødem i armen efter brystkræft, og vi har i vores projektgruppe alle forudsætninger for at udføre projektet. 


Description of the cohort

Projektet er et double-blindet, placebo-kontrolleret lodtrækningsforsøg med 130 brystkræftpatienter med lymfeknuderømning, som følges i 12 måneder.


Data and biological material

Armstørrelse med water-displacement

Livskvalitet igennem spørgeskemaer

Bioimpedians (OUH patienter)

IndoCyaninGrøn Lymfangiografi (OUH patienter)


Collaborating researchers and departments

Department of Plastic Surgery, Odense University Hospital

  • Mads Gustaf Jørgensen, MD
  • Jørn Bo Thomsen, MD, PhD
  • Jens Ahm Sørensen, MD, PhD

Department of Dermatology and Allergy Centre, Odense University Hospital

  • Anette Bygum, MD, DrMedSci,

Department of Breast Surgery, Sygehus Lillebælt Vejle

Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Sygehus Lillebælt Vejle

  • Kim Ingwersen, Physiotherapist, PhD

Department of Breast Surgery, Sydvestjysk Sygehus

  • Lena Felicia Carstensen, MD

Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Sydvestjysk Sygehus

  • Bibi Gram, Physiotherapist, PhD
  • Mette Tambour Physiotherapist, PhD