OPEN Research Support
head

HTA-Consultant
Ida Simmelsgaard
MTV (HTA), Odense University Hospital


Project management
Project status    Open
 
Data collection dates
Start 01.05.2024  
End 30.04.2025  
 



MTV-baseret evaluering af PRO-løsning til kvinder med sphinkterruptur efter fødsel

Short summary

En MTV-baseret evaluering af PRO-løsningen til kvinder med sphinkterrupturer efter fødsel, der anvendes af sundhedspersonale og patienter tilknyttet gynækologisk-obstetrisk afdeling på Odense Univsersitets Hospital.


Rationale

Udredning af kvinder med sphinkterrupturer (skade på endetarmens lukkemuskel) efter fødsel foregår i gynækologisk-obstetrisk regi ved screening med henblik på at identificere kvinder, der har betydende gener, som kræver videre udredning og behandling. Under indlæggelsen informeres og vejledes kvinderne om, hvordan de foretager bækkenbundstræning og håndterer sphinkterrupturer i øvrigt, og de kan udskrives, når de er fysisk og mentalt klar til det. To-tre uger efter fødslen indkaldes kvinderne, uanset sværhedsgrad, til sårkontrol ved fysisk fremmøde med mulighed for resuturering efter behov. Frem til 2023 er kvinderne efterfølgende blevet fulgt med en fast fysisk kontrol efter tre måneder på OUH, men en ny klinisk retningslinje foreskriver, at de fysiske fremmøder afskaffes og erstattes af screening ved hjælp af et valideret spørgeskema. Derfor har Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på OUH siden januar 2023 oprettet kvinder med sphinkterrupturer i et PRO-forløb i Mit Sygehus i stedet for at tilbyde en fast fysisk konsultation. Ni måneder efter sårkontrollen modtager kvinderne et PRO-skema med det formål at screene for behov for fysisk kontrol. Perioden på de ni måneder er baseret på en klinisk vurdering. Kvinder som ikke vurderes egnet til at indgå i et PRO-forløb indkaldes fortsat til fysisk konsultation. Det overordnede formål med evalueringen af PRO-løsningen til kvinder med sphinkterrupturer efter fødslen er at vurdere forudsætningerne for og konsekvenserne af at indføre løsningen i klinisk praksis.


Description of the cohort

Patienter (18 år eller ældre) som under deres fødsel har pådraget sig en ruptur i endetarmens lukkemuskel på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Odense Universitets Hospital, som har besvaret PRO-skemaet.


Data and biological material

Der indhentes data fra MitSygehus, ePRO-SYD, EPJ samt kvalitative data fra patientinterviews og deltagerobservationer på afdelingen.


Collaborating researchers and departments

The Department of Gynaecology and Obstetrics, Odense University Hospital